BaNNerS

BannerFans.com

Teman Blogger

Jumaat, 18 Mei 2012

FYP !!!

Bismillahirahmanirahim

hm... artikel kali ini nak guna bahasa santai je la....
firstly, nak ucap terima kasih kepada sesiapa yang sudi mengunjungi blog kiasan minda ini. terima kasih banyak2.


tajuk kali ini pasal FYP. huh.... kalau sebut pasal fyp jer dah meremang bulu tengkok, mata dah pusing-pusing, peluh pun dah mula keluar sikit-sikit. bukan apa, sebab takut kepenangan fyp itu sendiri... haha nampak macam  dah hiperbola sangat, pergh... bahasa bombastik tu...

ok la, kita straight to the point. bukan apa, cuma nak kongsi je la dengan korang, dan mungkin boleh disimpan dalam entri ini juga sebagai kenangan. hm.... memori....

rasanya sesiapa budak tahun akhir belajar dekat u ke, kolej ke, poli ke, atau apa-apa je yang seangkatan dengannya mesti pernah lalui pengalaman menghadapi FYP ni. mana tak nya FYP ini la menjadi tiket korang untuk 'chow' dari kehidupan belajar ini la kan...kan....betul tak.....

sebelum tu, pengumuman2.... buat org2 kampung pisang sebatang, bagi yang tak tahu FYP, FYP ini stand for Final Year Project. budak-budak belajar selalu guna istilah FYP je.... ok, sambung balik....   ini satu pengalaman dan saat-saat yang ditunggukan betul tak..... mana tak nya dah bertungkus lumus dekat setahun menelaah nak siapkan fyp ini kan..... jadi kira biar lepas benda ini kira fuh......lega... rasa macam dah angkat gunung tahan la kiranya.....haha....



walaubagaimanapun, banyak benda yang dapat drpda melalui FYP ni kan...kan... betul tak.... baru tahu susah ke senang menuntut ilmu ini.... jadi benda yg ada kat dada dan otak ini jgan la biar keras dan beku je lepas dah selesai FYP ini.....
pesanan drpd pihak penaja, gunakan dan manfaatkanlah otak dan ilmu di dada ini untuk disumbangkan kepada masyarakat dan negara kelak......majulah sukan utk negara.... apa hal sukan pulak ini..... k dah merapu......

sepanjang menjalankan FYP .... apa yang dapat.... belajar untuk merancang apa benda yg nak dihasilkan utk fyp korang. merancang bila nak start, ambik masa berapa lama nak siap, setiap benda yang nak di buat tu agak berapa lama....macam-mcam lagi la...itu baru rancang bab masa......

lepas tu kena rancang lagi skop atau pengkhususan apa yg korang nak fokuskan.....hm kira isi-isi dalam tajuk tu la, metod dia ke,  idea dia ke, senang kata apa-apa benda yang menjadi isi kepada tajuk fyp tu....
hm... lepas dah rancang apa pula.....

lepas rancang semua tu....mula la tugasan nak jadi ulat buku kat library pula....atau istilah lain dipanggil buat "literature review".... benda ini kena rajin sikit sebab nak menghadap bahan-bahan bacaan yg ada kaitan dgn kajian fyp yang korang buat.... biasanya sesuatu kajian atau projek yg korang buat, mesti dah dibuat oleh orang lain....jadi kira korang memperbaiki apa-apa yg patut... tapi kalau benda tu baru ....fuh.....penat la korang.....tapi takpa bagus benda baru.....kira korang adalah invention la.....

lepas semua benda tu, korang fokus la pula dekat fyp korang, macam mana korang nak implementasikan idea dan gambaran korang tentang fyp korang tu ke dalam report korang.....pandai-pandai la....setiap kaedah itu pelbagai dan ada kelebihan tersendiri..... itu ja la nak kongsi dan nak coretkan.... dah penat pulak....

sebelum itu, ha... nanti dah siap FYP ini tunggulah Halaman Web pertama .....
www.kiasan minda.com.my..... kunjungi la ye.... byk manfaat akan dapat nanti.... insyallah....usaha-doa-tawakal......

k la.....cuma nak bagi korang fikir sikit la....lepas dah habis belajar, apa yang korang nak sumbangkan kepada masyarakat dan negara ? hah, tepuk dada tanya si dia.....haha..... apa-apa pun... . benda-benda ini semua boleh jadi satu iktibar kita bersama..... macam selalu-selalu duk ending la kan......iktibar kita bersama utk tatapan kiasan minda seusia.... fuh....lega.... (+_+')....

salam.... hidup sihat dgn vitagen...... (^_^)...

1 ulasan:

  1. Laman Web siap dan boleh digunakan
    klik link di bawah untuk masuk.
    http://www.annazofah.com/kiasanminda/sistem%20web%201/
    untuk maklumat korang laman web sebuah sistem pengurusan peribadi kebajikan korang. insyallah bermanfaat untuk setiap orang.

    BalasPadam