BaNNerS

BannerFans.com

Teman Blogger

Isnin, 26 Mac 2012

Ikhlas dalam bersahabatIkhlas dalam bersahabat – Dhiyauddin Aziz
 
Daripada Abdullah bin Mas’ud r.a., Nabi SAW bersabda yang bermaksud:
“Seseorang itu adalah bersama dengan orang yang dikasihi.”
(Riwayat al-Bukhari dan Muslim)
pengajaran: sesiapa yang mengasihi suatu golongan itu dengan ikhlas, maka kasih sayangnya itu akan mendorongnya untuk melakukan amalan yang sama dengan golongan tersebut.

Bismillah…
Jari-jemari ini mula memulakan langkah untuk menarikan kata-kata, insyallah bermanfaat buat sidang pembaca sekalian. Penulis bukanlah seorang imam yang besar, juga bukanlah seorang menteri kepada sebuah negara, mahupun seorang yang profesor, tapi cukuplah seorang hamba Allah yang sedia untuk menyampaikan sedikit pengisian sebagai satu medium dakwah buat tatapan pembaca sekalian agar menjadi sebuah kiasan minda dalam jalan hidup sebagai seorang muslim jalanan.
Sebagai seorang muslim, penulis cuba untuk melaksanakan apa yang disarankan oleh baginda Nabi Muhammad S.A.W. di mana kata-katanya yang sentiasa terpahat di hati seorang manusia yang mengakui dirinya Islam iaitu “Sampaikanlah walaupun sepotong ayat”. Buat pembaca sekalian, sepotong hadis yang hendak dikongsikan adalah Hadis yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Mas’ud r.a. di dalam riwayat al-Bukhari dan Muslim.
Makna hadis yang dinyatakan di atas adalah “seseorang itu adalah bersama dengan orang yang dikasihi”. Jika difahami secara amnya hadis ini menyarankan supaya dalam mengenali seseorang itu perlulah adanya sifat ikhlas dan kasih mengasihi supaya kita dapat bersama dengannya.
Pengalaman penulis sendiri melihat bagaimana kesan daripada pengaruh persahabatan dalam mencorakkan rentak hidup penulis sendiri. Hal ini berlaku ketika penulis berada di alam persekolahan dahulu. Secara amnya, apabila kita bersama rakan-rakan yang cenderung ke arah melakukan kemaksiatan, diri yang mempunyai jiwa yang lemahnya iman dan prinsip ini pasti mudah untuk terjebak dan mengikuti cara rakan-rakan sedemikian. Di tambahnya dengan ceteknya ilmu pengetahuan menyebabkan fikiran ini tidak berfikir panjang untuk memutuskan sesuatu keputusan.
Sebaliknya perkara yang kontra berlaku apabila kita bergaul dengan rakan-rakan yang cenderung melakukan kebaikan dan sentiasa menasihati dan menegur kita apabila kita tersalah langkah dalam mengatur tindakan. Diri yang hanya berjiwa muda dan mudah untuk dilenturkan amat mudah untuk menerima kata-kata daripada seseorang itu. Selain itu, ilmu yang kian bertambah hari demi hari mengajar diri ini untuk lebih mendewasakan pemikiran dan tindakan.
Namun bagi penulis, kedua-dua situasi di atas telah banyak mengajar penulis mengenali diri penulis itu sendiri sama ada dalam bentuk pemikiran mahupun tindakan. Perkara-perkara yang berlaku mengajar erti bersyukur kepada Ilahi di mana dipertemukan dengan seseorang yang digelarkan sahabat itu telah mencorakkan warna-warni dalam melayari kanvas kehidupan. Penulis merasakan perkara yang sama kemungkinan turut berlaku kepada sidang pembaca sekalian.
Buat sidang pembaca yang dikasihi, berdasarkan kenyataan hadis dan sebuah ringkasan umum peribadi penulis yang dikongsikan telah menyarankan penulis untuk mengemukakan sebuah tajuk untuk diketengahkan di mana tajuknya yang berbunyi “ikhlas dalam bersahabat”.
Apabila berbicarakan tentang sahabat, terlintas hati ini untuk memetik sepotong ayat Al-Quran di dalam surah Al-Zukhruf:67 maksudnya :
“(Pada hari kiamat kelak) orang yang bersahabat saling bermusuhan di antara satu sama lain, kecuali orang-orang yang bertaqwa”.
Ayat di atas memperingatkan kepada setiap manusia di mana ketaqwaanlah yang akan diukur di akhirat kelak. Oleh itu, dalam bersahabat penuhilah diri ini dengan ketaqwaan kepada Allah iaitu takut kepada Allah. Takut kepada Allah ini diterjemahkan sebagai kita mengikuti dan melakukan syariat ataupun perintah Allah dan kita menjauhi dan meninggalkan larangan Allah.
Hubungan manusia sesama manusia dapat dibentuk dengan baiknya jika kita menjaga hubungan manusia dengan tuhannya. Akhlak seseorang itu dibentuk daripada dalam iaitu hatinya. Benarlah kenyataan Imam ghazali di mana hati itu adalah raja dalam diri. Jika baik hatinya maka baiklah akhlaknya.
Terlintas pula di hati penulis untuk dikongsikan sebuah kisah sahabat Rasulullah yang dapat dicontohi buat pembaca sekalian. Kisah ini berlaku ketika peristiwa hijrah baginda Nabi Muhammad S.A.W. ke kota Madinah yang mana pertama kalinya berlaku penyatuan yang bersejarah dalam Islam iaitu penyatuan kaum Muhajirin dan Ansar. Walaupun, baru sahaja berkenalan namun hubungan sesama mereka ibarat sudah berkenalan agak lama. Kisah seorang sahabat bernama Abdul Rahman bin Auf yang mana beliau adalah seorang peniaga yang berjaya di Makkah suatu ketika dahulu sebelum berhijrah ke Kota Madinah. Hijrahnya telah memaksanya meniggalkan segala hartanya demi menyempurnakan dakwah Islam itu. Namun pengorbanannya tidaklah sia-sia di mana bermulanya persahabatan dengan kaum ansar di Kota Madinah memberinya satu peluang baru untuk menjadikan peniaga yang berjaya juga. Hal ini berlaku apabila sahabat daripada kaum ansar mempelawakan pelbagai kemudahan untuknya, namun hanya satu yang diminta supaya diberikan sedikit modal dan sebuah tapak untuk berniaga di Kota Madinah. Akhirnya terbukti apabila beliau menjadi salah seorang peniaga yang terkenal di Kota Madinah dan berjaya memiliki segala perkara yang ditawarkan oleh sahabat daripada Ansar itu dengan usahanya sendiri.      
Sebagai mengakhiri coretan penulis ini, sekali lagi penulis ingin mengulangi tajuk perkongsian ini iaitu ikhlaslah dalam bersahabat. Mudah-mudahan dengan coretan yang tak sebeberapa ini ini dapat memberi serba sedikit nasihat dan motivasi kepada sidang pembaca sekalian dalam meneruskan kehidupan sebagai hamba kepada pencipta. Kiasannya, ibarat usaha untuk mencorakkan warna-warni kehidupan pada kanvas putih kehidupan. Sebagai penutup, ingatlah hubungan muslim sesama muslim itu ibarat sebuah anggota badan, jika terdapat salah satu daripada anggota yang sakit maka sakitnya terasa keseluruh anggota. Wallahualam…

Tiada ulasan:

Catat Ulasan